Excel Hatası Sorunlarını Çözme

Excel Hatası Sorunlarını Çözme, Excel formüllerinde karşımıza çıkan hatalara dair detayları ele alan bilgilendirici bir içeriktir.

Excel Hatası Sorunlarını Çözme – Giriş

Ne kadar çok formül yazarsanız, o kadar fazla hata ile karşılaşırsınız ?

İlgili Makaleler

Sinir bozucu olsa da, formül hataları aslında yararlıdır, çünkü size yaptığınız işlemde bir şeylerin yanlış olduğunu söylemektedirler. Bu da, yapılan hatanın düzeltilmesi fırsatı anlamına gelmektedir. Bu şekilde olması, bilmemekten çok daha iyidir. En feci Excel hatalarının genellikle hata vermeyen ama yanlış sonuçlar veren normal görünümlü formüllerden geldiğini unutmamak gerekmektedir.

Bir formül hatasıyla karşılaşıldığında, panik yapılmaması ve nedeni bulana kadar metodik olarak araştırma yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin, deneme yanılma yöntemiyle yapılması tavsiye edilmektedir. Böylece, daha fazla deneyim kazandıkça, birçok hatayı önlenmektedir. Sonuç olarak, ortaya çıkan hatalar daha hızlı bir şekilde düzeltilmektedir.

#SAYI/0! Hatası#AD? Hatası#YOK Hatası#SAYI! Hatası#DEĞER! Hatası
#BAŞV! Hatası#BOŞ! Hatası##### Hatası#TAŞMA! Hatası#HESAPLA! Hatası

Hataları Düzeltme​

Aşağıda hataları düzeltmek için temel bir işlem verilmiştir. Bir hata diğerini tetiklediğinde formül hatalarının genellikle çalışma sayfası boyunca “basamaklandırıldığı” unutulmamalıdır. Çünkü, çekirdek sorunu bulup çözdükçe, işler genellikle hızlı bir şekilde bir araya gelecektir.

1. Önce hatalı formüllerin olduğu hücrelerin bulunması gerekmektedir. Bunun için Şerit Menü -> Giriş -> Bul ve Seç -> Özel Git seçeneği ile açılan pencereden, Formüller kutucuğunu seçilmelidir. Böylece, formüllü olan hücreleri bulunacaktır.

2. Bu formül olan hücrelere tek tek bu şekilde bakarak, hatalı formül hücresine ulaşılması gerekmektedir. Eğer, bu yöntem zor geliyorsa (binlerce satırlık formüllerde zor olacaktır), Şerit Menü -> Formüller -> Hata Denetimi -> Hata İzle adımlarının denenmesi gerekmektedir.

3. Hataya neyin sebep olduğunun bulunması önem arz etmektedir. Gerekirse, formül parçalara ayırılmalıdır.

4. Hata, kaynağında düzeltilmelidir.

Tüm Hataları Bulma​

Özel Git seçeneği ile tüm hataları bir kerede bulunmaktadır. Bunun için, F5 klavye kısayolu kullanılmalıdır. Daha sonra, “özel” düğmesini tıklanmalıdır. Excel, aşağıda görülen birçok seçeneğin bulunduğu iletişim kutusunu ekrana getirmekedir. Yalnızca hataları seçmek için Formüller + Hatalar seçilmelidir. Son olarak, “Tamam”ı denmelidir:

Excel Hatası Sorunlarını Çözme

Hata Yakalamak​

Hataları yakalamak, ilk etapta hatalı görünmelerini durdurmanın bir yolu olmaktadır. Ancak, bu işlem belirli hataların muhtemel olduğununun bilindiğinde ve hata mesajlarının görünmesini durdurmak istendiğinde mantıklıdır.Bunun, iki temel yöntemi bulunmaktadır:

1. Hatalar EĞERHATA veya EHATALIYSA formülleri ile yakalanmaktadır. Böylece, bu metotlar ile olası bir hatalı formül sonuçları halinde alternatif belirlenecektir. Bu dosyada DÜŞEYARA formülü ile örneklendirilmiştir.

2. Gerekli değerler elde edilinceye kadar hesaplamayı önleyin. Bu durumda, bir hatayı izlemek yerine, önce değerleri kontrol ederek hatanın oluşmasını önlemeye çalışırsınız. Bu dosyada birkaç örnek gösterilmektedir.

Excel Formül Hataları​

Excel’in formülleriyle çalışırken bir noktada karşılaşmanız muhtemel 10 hatası vardır. Bu bölümde, her formül hatasının örnekleri, hatanın nasıl düzeltileceğine ilişkin bilgilerin üzerincen geçilecektir.

#SAYI/0! Hatası​

#SAYI/0! adından da anlaşılacağı gibi, formül sıfıra veya sıfıra eşdeğer bir değere bölünmeye çalıştığında hata ortaya çıkmaktadır. Böylece, sonuç görmek istendiğinde hücrede #SAYI/0! hatasını görülmektedir.

EĞERORTALAMA ve ÇOKEĞERORTALAMA formülleri kullanırken, ölçütler ile aralıktaki hiçbir hücreyle eşleşmediğinde de sıfıra bölme hatası görülmektedir.

Örneğin, aşağıdaki çalışma sayfasında C4 hücresi boş olduğu için D4 hücresinde #SAYI/0! hatası görünmektedir. Çünkü, boş hücreler Excel tarafından sıfır olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, B4 hücresi sıfıra bölünememektedir:

Excel Hatası Sorunlarını Çözme

Çoğu durumda, boş hücreler veya eksik değerler ile çalışmak kaçınılmazdır. EĞERHATA formülünü kullanarak #SAYI/0! hatası yerine daha güzel bir hata mesajı vermek için kullanılmalıdır.

Daha fazla ayrıntı için #SAYI/0! Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

#AD? Hatası​

#AD? Hatası, Excel’in bir şeyi tanımadığını göstermektedir. Bu, yanlış yazılan bir formül adı, var olmayan adlandıralan bir aralık veya yanlış bir hücre başvurusu olmaktadır.

Örneğin, aşağıdaki resimde, F5 hücresindeki DÜŞEYARA formülü “DüŞEYAZRA” olarak yanlış yazılmıştır. DüŞEYAZRA geçerli bir formül adı değildir ve bu nedenle formül #AD? hatası döndürmektedir.

Excel Hatası Sorunlarını Çözme

#AD? hatası varsa, sorunu bulmak ve ardından yazımı veya sözdizimini düzeltmek gerekmektedir.

Daha fazla ayrıntı için #AD? Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

#YOK Hatası​

Excel formülü bir şey bulunamadığında #YOK hatası döndürmektedir. Böylece, bir şeyin eksik veya yanlış yazılmış olduğunu söylemektedir. Genellikle, #YOK hatalarına fazladan boşluk karakterleri, yazım hataları veya eksik bir arama tablosu neden olmaktadır #YOK hatasından en sık etkilenen formüller, DÜŞEYARA, YATAYARA, ARA ve KAÇINCI gibi klasik arama formülleridir.

Örneğin, aşağıdaki resimde, “çay” arama tablosunda olmadığı için F5 hücresindeki formül #YOK sonucunu döndürmektedir:

Excel Hatası Sorunlarını Çözme

E5 hücresindeki değer “Kahve”, “Yumurta” vb. olarak değiştirilirse, DÜŞEYARA normal şekilde çalışır ve ürün maliyetini verecektir.

#YOK hatalarını önlemenin en iyi yolu, arama değerlerinin ve arama tablolarının doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmaktır. Gerekirse, #YOK hatasını EĞERHATA formülü ile yakalayabilir ve daha kolay bir mesaj görüntülenmeli ya da boş bırakılmalıdır.

Daha fazla ayrıntı için #YOK Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

#SAYI! Hatası​

#SAYI! hatası sayı çok büyük veya küçük olduğunda veya hesaplama mümkün olmadığında oluşmaktadır. Örneğin, negatif bir sayının karekökünü hesaplamaya çalışıldığında, #SAYI! hatası görünecektir:

"#SAYI!

B sütunundaki karekök sayılarını hesaplamak için kullanılan KAREKÖK formülünün, C7 hücresindeki formülde #SAYI! hatası vermesinin nedeni, B7 hücresindeki değerin negatif olmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü negatif bir sayının kare kökünü hesaplamak mümkün değildir.

ETARİHLİ formülü içindeki başlangıç ve bitiş tarihlerini tersine çevrildiğinde de #SAYI hatasıyla da karlışalılmaktadır.

Genel olarak #SAYI! hatası, yeniden hesaplamayı mümkün kılmak için girişlerin gerektiği gibi ayarlanması amacıyla çıkmaktadır.

Daha fazla ayrıntı için #SAYI! Hatası Nasıl Düzeltilir> isimli makale yayınlanacaktır.

#DEĞER! Hatası​

#DEĞER! hatası bir değer beklenen veya geçerli bir tür olmadığında görüntülenmektedir (ör. tarih, saat, sayı, metin vb.) Bu hata, bir hücre boş bırakıldığında, sayısal bir değer bekleyen bir formüle metin değeri verildiğinde, veya tarihler Excel tarafından metin olarak değerlendirildiğinde ortaya çıkmaktadır.

Örneğin, aşağıdaki resimde C5 hücresi “Yok” metnini içerir ve C8 hücresindeki formül #DEĞER! hatası verecektir.

"#DEĞER!

Aşağıdaki resimde yer alan “Elma” kelimesi bir tarih olmadığından, AY formülü “Elma” kelimesinden bir ay değeri çıkaramaz:

"DEĞER

Not: Dizi formülü oluşturmak için Ctrl + Shift + Enter tuşlarıyla formülü girmeyi unutulduğunda da #DEĞER! hatası alınmaktadır.

#DEĞER! hatası, sorunlu değeri izlemek ve doğru değer türünü sağlamak gerektirmektedir.

Daha fazla ayrıntı için #DEĞER! Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

Excel #BAŞV! Hatası​

#BAŞV! hatası, Excel formüllerinde göreceğiniz en yaygın hatalardan biridir. Bir başvuru geçersiz ise oluşmaktadır. Çoğu durumda, bunun nedeni sayfaların, satırların veya sütunların kaldırılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, göreli başvuruları olan bir formülün referansların geçersiz olduğu yeni bir konuma kopyalanması da neden olmaktadır.

Örneğin, aşağıdaki resimde C10 hücresindeki formül, E4 hücresine kopyalanmaktadır. Eski konumdaki C5:C9 aralığı göreceli olduğundan, formül yeni konumunda geçersiz hale gelmektedir. Daha sonra, #BAŞV! hatası vermektedir.

"#BAŞV!

#BAŞV! hatası alınan hücrelerde hataları düzeltmek biraz zor olmaktadır. Bir satırı veya sütunu silerseniz ve #BAŞV! hatası alırsanız, işlemi hemen geri almalı ve önce formülleri ayarlamalısınız.

Daha fazla ayrıntı için #BAŞV! Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

Excel #BOŞ! Hatası​

#BOŞ! hatası Excel’de oldukça nadirdir ve genellikle iki hücre başvurusu arasında virgül (,) veya iki nokta üst üste : ) yerine boşluk karakterinin kullanıldığı bir yazım hatası sonucudur.

örneğin, aşağı resimdeki F3 hücresinde, #BOŞ! hatası döndürmektedir:

"#BOŞ!

Teknik olarak, #BOŞ! hatası iki aralığın (C5 ve C10) kesişmediğini bildiriyor. çoğu durumda, bir boşluğu gerektiğinde virgül veya iki nokta üst üste işaretiyle değiştirerek #BOŞ! hatasını düzeltebilirsiniz.

Daha fazla ayrıntı için #BOŞ! Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

#####Hatası​ – Excel Hatası Sorunlarını Çözme

Teknik olarak bir hata olmamasına rağmen, normal bir sonuç yerine bir dizi karma karakter (####) görüntüleyen bir formül de görebilirsiniz.

örneğin, aşağıdaki resimdeki C5 hücresinde formül, B sütunundaki tarihe 15 gün ekliyor:

"#####</p

Bu durumda, C sütunundaki tarihler uzun bir formatla biçimlendirildiği ve sütuna sığmadığı için karma karakterleri (####) görünmektedir. Bu hatayı düzeltmek için sütunu genişletmek yeterli olacaktır.

Not: Excel negatif tarihleri görüntülemez. Bir formül negatif bir tarih değeri döndürürse, Excel #### görüntüler, sütun genişletmekte işe yaramaz.

Daha fazla ayrıntı için ##### Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

#TAŞMA! Hatası​ – Excel Hatası Sorunlarını Çözme

#TAŞMA! hatası, bir formül zaten veri içeren bir hücreye çalışan bir taşma aralığı çıkardığında oluşur.

örneğin, aşağıdaki resimde, BENZERSİZ formülü, D5 ile başlayan bir taşma aralığına benzersiz adların bir listesini çıkarmak için yapılandırılmıştır.

D8 hücresindeki “Hale” değerinden dolayı işlem durdurulmaktadır. Böylece, formül #TAŞMA! hatası döndürecektir.

"#TAŞMA!

“Hale” kelimesi D8 hücresinden silindiğinde, formül normal şekilde çalışır ve “Ahmet”, “Hasan”, “Osman” ve “Ali” sonuçlarını döndürür.

Daha fazla ayrıntı için #TAŞMA! hatası nasıl düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

#HESAPLA! Hatası​ – Excel Hatası Sorunlarını Çözme

#HESAPLA! hatası, formül bir dizi ile hesaplama hatasına girdiğinde ortaya çıkar.

örneğin, aşağıdaki resimde FİLTRE formülü, B5:D11 aralığındaki kaynak verileri filtrelemek için ayarlanmıştır.

Ancak, formül “C” grubundaki tüm verileri aramakta ve bunlar mevcut değil:

"#HESAPLA!

Formül “A” grubuna göre filtrelenen şekilde ayarlanırsa, formül normal şekilde çalışmaktadır:

"#HESAPLA!

Daha fazla ayrıntı için #HESAPLA! Hatası Nasıl Düzeltilir isimli makale yayınlanacaktır.

Not: #TAŞMA! ve #HESAPLA! hataları yalnızca Office 365’teki “Dinamik Diziler” ile ilgilidir.

Excel Hatası Sorunlarını Çözme Sonuç

Makalemizde kullanılan örnek dosyaya, Excel Formül Hataları örnekleri ismiyle Dosyalar modülümüzde yer almaktadır. Excel Hatası Sorunlarını Çözme isimli yazımızdan faydalanmanız temennisiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu